Deze zomer start in ’s-Hertogenbosch, net als vorig jaar de Zomerclub Plus voor kinderen van 2,5 tot 13 jaar. Dit programma zorgt voor meer gelijke kansen voor kinderen. De Zomerclub Plus wordt georganiseerd door maatschappelijke kinderopvang Kanteel en Het Sprookjesbos in samenwerking met de gemeente en het onderwijs. Voor zo’n 150 kinderen wordt een leerzaam en leuk programma neergezet, waarmee kinderen breder worden gestimuleerd in hun ontwikkeling.

Gelijke Kansen voor ieder kind
Ieder kind verdient een omgeving waarin het zijn talent optimaal kan ontwikkelen. Maar het is niet vanzelfsprekend dat elk kind die kans krijgt. Met dit project wordt meer mogelijk gemaakt juist voor kinderen die het hard nodig hebben. De zomervakantie is voor sommige kinderen juist geen leuke periode, ook al zijn ze vrij. Zonder vriendjes, zonder begeleiding en in sommige gevallen niet in de meest optimale thuissituatie. Zij hebben de Zomerclub Plus hard nodig!

Daarnaast heeft corona (en de lockdowns) gezorgd voor een groter risico op leer- of ontwikkelachterstand bij met name deze kinderen. Mede door de Zomerclub Plus in 2021, is hun leerachterstand verminderd, zijn de kinderen sociaal en cognitief gegroeid en werden nieuwe talenten ontdekt. En dit jaar nemen op een aantal locaties ook Oekraïense kinderen deel.

De Zomerclub is hartstikke leuk voor kinderen én het vergroot hun vertrouwen in het eigen kunnen. Ook wordt gewerkt aan cognitieve vaardigheden, zoals taal en rekenen. Tenslotte kunnen de kinderen meedoen creatieve activiteiten en kunstzinnige vorming. Zoals workshops door Huis73, het Noordbrabants museum, ’S-PORT en vrijwilligers die natuurlessen verzorgen.

Museum
Kinderen van 4 tot 8 jaar krijgen een kijkje achter de schermen bij het Noordbrabants museum. Samen duiken zij in het kunstenaarsbrein, op zoek naar antwoorden wat iets is, hoe het is gemaakt en waarom. In de tweede week maken de kinderen ook een uitje naar het museum, waar zij goed leren kijken naar kunstwerken, het verhaal van de kunstenaar te ontrafelen én zelf te experimenteren.

Lezen in de hoofdrol
Huis73 prikkelt de fantasie van de kinderen en geeft ‘lezen’ deze drie weken ook een hoofdrol. Leren lezen vraagt om inzet, motivatie en begeleiding en de juiste boeken in de buurt. Heel belangrijk dus!

Stage
De oudste kinderen van 8 tot 13 jaar gaan op stage. Ze maken kennis met verschillende beroepen en steken de handen uit de mouwen om praktische ervaring op te doen. Er volgen ook verschillende sport-, dans- en dramaworkshops.

De kinderen worden begeleid door pedagogisch professionals van de kinderopvang en ook groeps-/onderwijsassistenten, leraren, PABO-studenten en een tolk voor Oekraïense kinderen.

 Bron: Kanteel Kinderopvang (juli 2022)